CREAS bedrijfsvastgoed CREAS bedrijfsvastgoed CREAS bedrijfsvastgoed CREAS bedrijfsvastgoed CREAS bedrijfsvastgoed CREAS bedrijfsvastgoed

Info & downloads

← terug naar overzichtspagina

Uniek Historisch Metselaarshuis te koop

Het Gentse Metselaarshuis kan vandaag als geheel of in afzonderlijke delen worden aangekocht.

Dit stuk Gentse geschiedenis omvat:

  • Kantoorruimte van 615m²
  • Handelspand van 112m²
  • Handelspand van 220m²
  • Autostaanplaatsen (2)

DE KANTOREN 

De ingang van de kantoren bevindt zich langsheen de Sint-Niklaasstraat. De oppervlakte van dit kantoorgedeelte bedraagt 32m² op gelijkvloers, 208m² op de 1steverdieping en 376m² op de 2deverdieping. De kantoren zijn momenteel ingedeeld, maar doordat er geen dragende binnenwanden zijn, behoort een open landshap zeker tot de mogelijkheden. De kantoren bieden uiteraard een prachtig zicht op de historische Gentse binnenstad. Dit kantorengedeelte kan in zijn totaliteit alsook opgesplitst per verdiep worden aangekocht.

HET HANDELSGEDEELTE

Het handelsgedeelte omvat 2 aparte entiteiten en 2 autostandplaatsen.

De Gotische zaal van 112m² bevindt zich op niveau 1,75m. We spreken hier over een indrukwekkende rechthoekige ruimte die uitgeeft op de Cataloniëstraat. Op dit niveau is een verbinding met het kantoorgedeelte aanwezig, maar deze ruimte kan evenwel los van de kantoren verkocht worden. Hier zijn zowel retail als horeca-activiteiten mogelijk.

De Romaanse kelder met een oppervlakte van 220m² is gelegen op -0,8m en is op vandaag volledig ingericht als horeca-gelegenheid.

EN, DE RIJKE GESCHIEDENIS ...

Het Metselaarshuis is in oorsprong een 13de-eeuwse stadswoning met kelder, waarvan de achter- en zijgevels waren opgetrokken in onregelmatige stukken Doornikse kalksteen en de voorgevel oorspronkelijk uit een houten constructie bestond. Dit pand is in de 15de eeuw in het bezit gekomen van de metselaarsnering die een voorgevel in zandsteen liet optrekken.

De meest ingrijpende verbouwingen aan het gebouw vinden plaats in 1852 toen de zolderverdieping en de geveltop werden gesloopt, de toegang werd verplaatst en een verdieping werd bijgebouwd.

Bij sloopwerken in 1976 bleek achter het 19de-eeuwse pleisterwerk, het laatgotische zandstenen parement, de zij- en achtergevels van de vroeggotische kern en de in de 16de eeuw verbouwde structuur goed bewaard te zijn. Bijkomend archiefwerk maakte duidelijk dat het hier ging om het oorspronkelijke, doch verloren gewaande Metselaarshuis. Er werd beslist het pand te beschermen en het échte Metselaarshuis (er staat een replica op de Graslei) in zijn oude glorie te herstellen. Hierbij werd geopteerd om de voorgevel deels te reconstrueren en een nieuwbouw te integreren in het geheel. De zijgevel in Doornikse kalksteen gaat momenteel schuil achter een moderne uitbreiding uit de jaren 1980, met een netwerk van prismatische structuren van stalen buizen die twee verdiepingen hoog over een beglaasde gevelwand is gespannen.

Op de trapgevel prijken de Moreske dansers van wijlen Walter De Buck. De oorspronkelijke bedoeling was dat die dansers op het dak ook effectief zouden draaien in de wind, maar ze waren zo zwaar dat ze uit veiligheidsoverwegingen moesten worden vastgezet.

 

 

Wenst u meer informatie over deze verkoop dan kan u ons steeds vrijblijvend contacteren op 09/265 00 00 of info@creas.be.CREAS bedrijfsvastgoed - Uniek Historisch Metselaarshuis te koop